Kasza kukurydziana – alternatywa dla alergików

Kasza kukurydziana (we Włoszech znana jako polenta) to jena z odmian kasz. Występuje w postaci sypkich ziarenek (grysik) w dwóch rodzajach. Mogą być drobne (jak np. kasza jaglana czy manna) lub grube (jak np. kasza gryczana). Ma żółty, ciepły kolor, podobny do kuskus, z domieszką bieli. Powstaje na skutek kruszenia ziaren kukurydzy. Można ją spożywać o ugotowaniu w mleku, wodzie lub napojach sojowym, ryżowym czy kokosowym. Dzięki temu, że jest lekko strawna jest idealna również dla osób z problemami trawiennymi, dzieci oraz alergików.

Właściwości kaszy kukurydzianej

Kasza kukurydziana, mimo niepozornemu wyglądowi, jest bogata w składniki odżywcze, szczególnie witaminy (z grupy B, PP, E oraz beta-karoten). Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów jest wybierana przez osoby, które mają dobrą przemianę materii. Dzięki temu składnikowi gwarantuje sytość oraz długi czas zasilenia energetycznego organizmu. Poziom tłuszczy jest tu niski (maksymalnie 1,5 %). Kasza kukurydziana z marketu internetowego bee.pl zawiera również białko (do 10 %) oraz błonnik (niecały 1 %). Dodatkowo jest źródłem selenu, pierwiastka mineralnego wspierającego układ immunologiczny, zwalczającego także wolne rodniki. Dobrze wpływa na stan skóry, wspomaga płodność oraz utrzymuje równowagę przydatków.

Jakie zastosowanie ma kasza kukurydziana?

W dawnych czasach, w wielu krajach świata, kasza kukurydziana była podstawowym składnikiem stosowanym przez ludzi o niższym statusie ekonomicznym. Łatwa dostępność produktu oraz niska cena stawiała ją na przed innymi kaszami. W Polsce jest mniej znana, jednak skłonności do kierowania się ku coraz bardziej ekologicznej żywności sprawiają, że coraz częściej jest wybierana. Obok popularnej kaszy manny, gryczanej czy jaglanej kasza kukurydziana stanowi często podstawowy składnik dań jednogarnkowych (m.in. zup dla dzieci, gulaszów, kaszotto). Podawana z roztopionym masłem, doprawiona ulubionymi ziołami czy nawet samą solą z powodzeniem zastąpi posiłek. Może zastępować bułkę tartą jako panier do drobiu czy innych mięs. Z dodatkiem warzyw i sosu jest pełnowartościową propozycją na obiad. Gotowana na mleku lub wodzie, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców sprawdzi się idealni jako śniadanie lub deser. Ze względu na fakt, że kasza kukurydziana chłonie mocno wodę, należy łączyć ja z płynem w proporcji 1:2 (jeżeli chcemy uzyskać gęstą konsystencję – po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę można ciąć nożem) lub 1:3 (jeżeli zależy na bardziej płynnej). Kasza kukurydziana jest znana w innych krajach – np. w Rumuni to podstawa słynnej mamałygi, zaś w krajach latynoskich (np. Meksyk) czy Hiszpanii stanowi zamiennik mąki w wytwarzaniu tacos czy tortilli. Wytwarzane są z niej także lubiane przez dzieci płatki.